HYC KwadrO volgt zichzelf op

HYC Herentals heeft zich zondagavond opnieuw tot Belgisch kampioen gekrroond. Het had hiervoor wel 2 x 10 minuten overtime nodig, nadat het zaterdag in Luik met 8-4 de boot in ging.

De supporters waren er voor aanvang van de wedstrijd niet echt gerust in. In tegenstelling tot de Beker van België bleken de Luikenaars nu wel een te duchten tegenstander te zijn. Na amper 43″ was het al raak voor de roodhemden, toen captain Mitch Morgan voor de eerste keer de netten deed trillen. De supporters waren nog niet uitgejuicht toen Gaetan Rondia de Bulldogs weer op gelijke hoogte bracht. Onrust sloop in de gelederen, en niet alleen op de tribune. De vrees voor een zaterdagavondscenario loerde om de hoek, en nog voor de grote wijzer 5maal was rondgegaan, was het weer raak voor de Luikenaars, Thomas Matheson scoorde op assist van Akim Ramoul. Tien minuten later konden de thuisfan opnieuw juichen, toen Jenne Van der Velde alleen op Jean Cornelis afschaatste en de puck voorbij de Luikse goalie dropte.

Ooit al eens een jager op een beer zien schieten? Ik vanavond wel. Canadese berenjager Trevor Hunt (what’s in a name) kreeg de puck toegespeeld door Mitch en Vincent Morgan, legde aan en schoot. Jean Cornelis, een beer van een vent, werd gelukkig voor hem gemist, maar de puck verdween wel in doel en gaf Herentals opnieuw de voorsprong.

TweeLuikenaars én Ben Torremans vonden daarna dat ze de strafbank even moesten gaan warmhouden, en HYC maakte dankbaar gebruik van het nummerieke overwicht. Met twee man meer op het ijs scoorde het binnen de 28 seconden 2 maal, Emiel Goris en opnieuw Mitch Morgan waren de schutters van dienst, telkens op aangeven van Trevor Hunt en Vincent Morgan.

De eerste supporters verlieten al stilaan de tribune richting tapkraan, toen Jenne Van der Velde Ben Coolen richting Luiks doel stuurde. Met de backhand en via de paal plaatste hij de puck achter de Luikse goalie, 6-2. De overtime die de Belgsiche kampioen moest aanduiden kwam in zicht, maar eerst nog 20 minuten alles geven om de overwinning binnen te rijven.

HYC was er blijkbaar gerust in, maar Akim Ramoul had geen zin in overtime en wilde graag de titel mee naar Luik nemen. Hij bracht na net geen 3 minuten in de derde periode de stand op 6-3, het werd toch weer spannend, zeker toen Bryan Henry met nog anderhalve minuut op de klok het verschil terugbracht tot 2 goals. Het team van Jan Andries hield gelukkig stand, en kon rekenen op Dries Leirs om de zege veilig te stellen, twee maal 10 minuten overtime zou beslissen wie zich een jaar lang Kampioen van België mag noemen.

Beide teams hadden al 3 maal 20 minuten alles gegeven, alles zou nu afhangen van het uithoudingsvermogen van de spelers. Zowel HYC als Bulldogs startten furieus aan de overtime, alsof het de eerste periode betrof. Het spel ging lekker op en neer, met kansen voor beide teams, maar het was het thuisteam dat met nog 3 minuten op de klok als eerste de netten liet trillen, Vincent Morgan bleef koel genoeg om het Bulldogssluitstuk te vloeren.

Die andere Morgan, Mitch, is mogelijk nog koeler, om niet te zeggen ijskoud, want met een van z’n gekende en gevreesde versnellingen speelde hij de Luikse verdediging op een hoopje, schaatste van rechts naar links voorbij het doel en wachtte net lang genoeg tot de goalie ging liggen om de puck tegen het net te lepelen.

Stilaan begonnen er enkele potjes serieus te pruttelen, en de warme temperaturen rond het ijs waren er misschien wel mee de oorzaak van dat één potje al snel overkookte. Nadat Yente Franssen in de vierde minuut van de tweede periode de 3-0 scoorde, ontplofte Luikcoach Paul Vincent. Aanleiding was iets wat was voorafgegaan aan het doelpunt. Hij uitte z’n ongenoegen eerst verbaal richting de wedstrijdleiding, maar toen hij dan ook nog enkele drinkbussen en sticks het ijs opgooide was het voor de refs welletjes. De gewezen HYC-coach mocht richting kleedkamer, wat gaan afkoelen.

HYC vs Bulldogs_0260

Met nog 1’42” te spelen was het hek totaal van de dam. Luikenaars en Herentalsenaren vlogen elkaar in de haren voor een potje ouderwets ijshockeyboksen, met als resultaat 5 ‘leeuwen’ en 4 ‘keffers’ die vroegtijdig de kleedkamer mochten gaan opzoeken.

HYC vs Bulldogs_0288

Het werd nog spannend de laatste anderhalve minuut, Luik opteerde voor een extra veldspeler en haalde z’n goalie van het ijs, en probeerde met 6 man de 4 overgebleven Herentalse helden te vermorzelen. Akim Ramoul slaagde erin om de secuur keepende Kevin Van Looveren te verschalken, maar het mocht verder niet baten. Herentals hield stand en mocht zich tot nieuwe Belgische kampioen kronen. De Luikenaars verdwenen teleurgesteld terug naar de Vurige Stede.

Na de Belgische Beker is dit de tweede prijs die HYC dit seizoen veroverd, enkel de Beneleaguetitel prijkt dit jaar niet in de Herentalse trofeëenkast. Die verhuisde dit weekend naar Flyers Heerenveen dat, in navolging van HYC vorig jaar, de Tripple pakt.

HYC mag met trots terugkijken op een geslaagd seizoen met twee prijzen. Nu enkele maanden genieten van de verdiende rust, en volgend seizoen vol goed moed en ambities terug het ijs op.

HYC vs Bulldogs_0498

Periodestanden: 2-2, 4-0,1-2, 3-1(OT)

Foto’s & redactie: ©Peter Vissers – SMCphotographybelgium.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.